menu

Wizard

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κάρτες. Για να το παίξουμε με τράπουλα θα χρειαστούμε από μία επιπλέον τράπουλα τα 2 Joker και τους 4 Άσσους (τους οποίους θα σημαδέψουμε από μέσα για να ξεχωρίζουν από τους άλλους 4). Τα έξτρα φύλλα θα πρέπει να είναι στο ίδιο χρώμα από πίσω για να μην ξεχωρίζουν.


Στόχος :
   Προσπαθούμε σε κάθε γύρο να μαντέψουμε πόσες νίκες θα κάνουμε.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Αφού ανακατέψουμε την τράπουλα αποφασίζουμε ποιος θα παίξει πρώτος. Αυτός που θα παίξει πρώτος στον πρώτο γύρο  μοιράζει, ξεκινώντας από τα αριστερά του, σε κάθε παίχτη από ένα φύλλο. Στο τέλος ανοίγει και το πάνω φύλλο από αυτά που περίσσεψαν.

Διαδικασία Παιχνιδιού :


   Πριν ξεκινήσουμε με το πως παίζεται το παιχνίδι και ποιοι είναι οι κανόνες θα δώσουμε μερικά ονόματα στα Αγγλικά (γιατί σε αυτή τη γλώσσα βρήκα οδηγίες) για μερικά πράγματα.

Το πρώτο φύλλο που θα ανοίγει στην αρχή κάθε γύρου θα είναι το ατού και θα το λέμε Trump.
Τις φάσεις σε κάθε γύρο θα τις λέμε Tricks.
Τα 4 Joker θα είναι τα Jesters.
Οι 4 (σημαδεμένοι) Άσσοι θα είναι οι Wizards.

   Κάθε γύρος που ξεκινά ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο όπου θα είναι και το ατού, Trump. Το χρώμα του φύλλου είναι αυτό που μας δείχνει πιο χρώμα θα είναι ισχυρότερο από τα υπόλοιπα σε αυτό το γύρο. Αν το φύλλο που ανοίξουμε είναι Jester, τότε παίζουμε χωρίς Trump. Αν το φύλλο είναι Wizard, τότε αυτός από τα αριστερά από αυτόν που μοίρασε θα διαλέξει πιο χρώμα θα είναι το Trump.
Στο τελευταίο γύρο δεν περισσεύει κανένα φύλλο και άρα παίζουμε χωρίς Trump.

   Στην αρχή κάθε γύρου αφού μοιραστούνε τα φύλλα οι παίχτες, αφού τα δουν, θα πρέπει να προβλέψουν πόσες νίκες θα κάνουν, δηλαδή πόσα Tricks. Ο αριθμός που θα πει κάθε παίχτης σημειώνεται και στο τέλος του γύρου κοιτάμε αν είχε δίκιο. Κάθε φορά πρώτος μαντεύει τα Tricks που θα κάνει αυτός από τα αριστερά από αυτόν που μοίρασε, μετά ο επόμενος από τα αριστερά κ.τ.λ.

Πόντοι :

1. Αν ο παίχτης πετύχει τα Tricks που είπε τότε παίρνει 20 πόντος + 10 πόντους για κάθε Trick που έκανε. Αν πει 0 και δεν κάνει καμία τότε παίρνει μόνο τους 20 πόντους.

2. Αν ο παίχτης δεν πετύχει τα Tricks που είπε τότε παίρνει -10 πόντους για κάθε Trick που δεν ένακε ή για κάθε Trick που έκανε παραπάνω από αυτά που είπε.
Π.χ. Αν είπε 4 και έκανε 2 τότε παίρνει -20 πόντους, αν είπε 3 και έκανε 4 τότε παίρνει -10 πόντους.

Για πιο εύκολη καταμέτρηση των πόντων μπορείτε να φτιάξετε κάτι σαν την παρακάτω εικόνα ή ακόμα και να την εκτυπώσετε.


Ξεκινάμε :

   Πρώτος γύρος, ο παίχτης που μοιράζει δίνει από 1 φύλλο σε κάθε παίχτη. Σημειώνουμε πόσα Tricks πιστεύει κάθε παίχτης ότι θα κάνει (με 1 φύλλο είναι 1 ή κανένα) και παίζει πρώτος ο αριστερά από αυτόν που μοίρασε. Αφού βάλουμε τους πόντους τώρα μοιράζει ο επόμενος παίχτης.
   Δεύτερος γύρος, αφού πέσει το πρώτο φύλλο μετά πρώτος παίζει αυτός που πήρε το Trick. Αφού παιχτεί και το δεύτερο Trick στον επόμενο γύρο μοιράζει ο αριστερά από αυτών που μοίρασε πριν.
Άρα σε κάθε γύρο μοιράζει ο επόμενος από αριστερά, στο πρώτο Trick παίζει ο αριστερά από αυτόν που μοίρασε και για όλα τα υπόλοιπα Trick παίζει πρώτος αυτός που πήρε το προηγούμενο Trick.

   Σε κάθε Trick που ξεκινάει το πρώτο φύλλο που θα πέσει και δεν θα είναι Jester είναι το χρώμα που κερδίσει το Trick μετά το Trump. Αν πέσει Jester τότε το επόμενο φύλλο που δεν θα είναι Jester θα είναι αυτό το χρώμα που κερδίζει.
π.χ. Αν έχουμε Trump κούπες και το πρώτο φύλλο είναι καρό, τότε αν δεν πέσουν καθόλου κούπες το μεγαλύτερο καρό κερδίσει το Trick.

   Σε κάθε Trick το πρώτο φύλλο που πέφτει, εκτός αν είναι Jestre ή Wizard, οι υπόλοιποι παίχτες αν έχουν αυτό το χρώμα θα πρέπει υποχρεωτικά να το πετάξουν. Αν είναι Jester τότε το επόμενο μη Jester φύλλο είναι υποχρεωτικό να το πετάξουν οι υπόλοιποι παίχτες. Αν δεν έχουν το χρώμα του φύλλου που έπεσε τότε ρίχνουν ότι θέλουν. Η μόνη εξαίρεση είναι μόνο αν θέλουν να πετάξουν Jester ή Wizard. Γενικά τα Jester και Wizard τα παίζουμε όποτε θέλουμε στην σειρά μας.

Ποιος κερδίζει το Trick :

1. αυτός που πέταξε πρώτος Wizard.
2. αυτός που έχει το μεγαλύτερο Trump.
3. αυτός που έχει το μεγαλύτερο από το χρώμα που έπεσε πρώτο.
4. αν ρίξουν όλοι Jester, ο πρώτος Jester κερδίσει το Trick.

Οι Jester είναι σαν 0. Τους ρίχνουμε όταν δεν θέλουμε να κερδίσουμε άλλα Trick.
Οι Wizard έχουν την μεγαλύτερη αξία ασχέτου χρώματος. Ο πρώτος Wizard που θα πέσει κερδίσει το Trick.
Οι Άσσοι είναι το μεγαλύτερο φύλλο από τα χρώματα.

   Γενικά τα φύλλα που μοιράζονται είναι ο αριθμός στον γύρο που είμαστε. Πρώτος γύρος 1 φύλλο στον καθένα, πέμπτος γύρος 5 φύλλα στον καθένα.
Σε 3 παίχτες βγαίνουν σύνολο 20 γύροι, σε 4 βγαίνουν 15, σε 5 βγαίνουν 12 και σε 6 παίχτες βγαίνουν 10.

Παραλλαγές :
   1. Κάθε φορά που προβλέπουμε τα Tricks που θα κάνουμε το άθροισμα όλων των προβλέψεων δεν θα πρέπει να είναι ίδιο με τον αριθμό του γύρου που είμαστε. Αν είναι ίδιο τότε ο τελευταίως παίχτης που κάνει την πρόβλεψή του θα πρέπει να την αλλάξει.

   2. Παίρνει το Trick ο Wizard που θα πέσει τελευταίως και όχι ο πρώτος.


Στοιχεία : 
Παίχτες : Από 3 έως 6
Χαρτιά : 60 (1 τράπουλα 4 Joker και 4 Άσσοι)

Πηγή :   http://www.fun-adult-party-games.com/wizard-card-game.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου