menu

Σκατά (Γάιδαρος)

Ένα ευχάριστο παιχνίδι. Γρήγορα αντανακλαστικά θέλει μόνο.

Στόχος : 
   Να βγεις πρώτος για να μην μαζέψεις τα γράμματα από την λέξη ΣΚΑΤΑ.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Ανάλογα πόσοι παίχτες είμαστε χρησιμοποιούμε από την τράπουλα τόσες τετράδες (4 δυάρια - 4 πεντάρια - 4 Ντάμες κ.τ.λ.), τα ανακατεύουμε καλά και μετά μοιράζουμε από 4 σε κάθε παίχτη.

Διαδικασία Παιχνιδιού :



   Κάθε παίχτης πρέπει να μαζέψει στα χέρια του 4 ίδια φύλλα.

   Όταν μοιραστούν τα φύλλα και τα δουν οι παίχτες θα πρέπει να αποφασίσουν πια τετράδα θα μαζέψουν. Βασικά οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να αλλάξουν γνώμη για πια τετράδα θα μαζέψουν αλλά στον χαμό που θα γίνετε μάλλον δεν θα προλάβουν.

   Με το σύνθημα ξεκινάμε, κάθε παίχτης κατεβάζει κάτω κλειστό ένα φύλλο από αυτά που δεν χρειάζεται και το δίνει στον δεξιά του. Ταυτόχρονα παίρνει και ένα φύλλο από τον αριστερό του. Αφού αφήσει το φύλλο στον δεξί, μετά σηκώνει το φύλλο από τον αριστερό.

   Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι κάποιος παίχτης να μαζέψει 4 ίδια φύλλα στα χέρια του.

   Όταν κάποιος μαζέψει 4 ίδια τότε βάζει το χέρι του στο κέντρο και λέει "ΣΚΑΤΑ".

   Όταν ακουστεί το "Σκατά" οι υπόλοιποι παίχτες βάζουν τα χέρια τους πάνω από τον πρώτο παίχτη. Αυτός που θα βάλει το χέρι του τελευταίος χάνει τον γύρο και παίρνει ένα γράμμα από την λέξη ΣΚΑΤΑ. Όταν κάποιος παίχτης μαζέψει όλα τα γράμμα της λέξεις ΣΚΑΤΑ τότε είναι ο χαμένος και οι υπόλοιποι του βάζουν μία ποινή.

Εννοείτε ότι στο τέλος του κάθε γύρου αυτός που είπε "Σκατά" μας δείχνει την τετράδα του.

Παραλλαγές :
1. Το ίδιο παιχνίδι είναι και ο Γάιδαρος, με την διαφορά ότι ο παίχτης που βγαίνει φωνάζει "Γάιδαρος" και ο χαμένος του κάθε γύρου μαζεύει τα γράμματα της λέξης ΓΑΪΔΑΡΟΣ.
2. Ένας άλλος τρόπος για να βρούμε τον χαμένο του κάθε γύρου είναι να το παίξουμε με κουτάλια. Θα έχουμε στο κέντρο αριθμό κουταλιών ένα λιγότερο από τους παίχτες που παίζουν. Αυτός που κάνει τετράδα παίρνει ένα κουτάλι και φωνάζει "Σκατά" ή "Γάιδαρος" αντίστοιχα. Ο χαμένος είναι αυτός που δεν θα πάρει κουτάλι.

Στοιχεία :
Παίχτες : Από 3 έως 13
Χαρτιά : 52 (Μία τράπουλα)

4 σχόλια :