menu

Ντάμα

Έχοντας μαζί τάβλι και σκακιέρα μπορείτε άνετα να παίξετε και Ντάμα.


Στόχος :
   Φάε πρώτος όλα τα πούλια του αντιπάλου.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Στήνουμε τα πούλια σε ένα ταμπλό από Σκάκι όπως φαίνεται στην εικόνα. Παίζουν πρώτα τα άσπρα.

Διαδικασία Παιχνιδιού :




   Το αυθεντικό παιχνίδι γίνεται σε ταμπλό 10x10 με 20 πούλια ο κάθε παίχτης. Επειδή είναι πιο εύκολο να βρεις μία σκακιέρα θα το εξηγήσουμε εδώ σε ταμπλό 8x8 και με 12 πούλια ο καθένας.
   Κάθε παίχτης έχει μία κίνηση στην σειρά του. Μπορεί να διαλέξει ένα πούλι και να το μετακινήσει μπροστά διαγώνια μία θέσει είτε δεξιά είτε αριστερά. Τα πούλια κινούνται μόνο μπροστά διαγώνια, δεν μπορούν να πάνε ούτε μπρος-πίσω ούτε δεξία-αριστερά.
  Όταν ένα πούλι έχει διαγώνιά του, είτε μπρος είτε πίσω, αντίπαλο πούλι και στην ευθεία αυτή είναι κενή η θέση τότε το τρώει και πάει στην κενή θέση. Αν το ίδιο πούλι στην νέα του θέση έχει πάλι διαγώνιά του και άλλο αντίπαλο πούλι και μετά κενή θέση τότε το τρώει και αυτό. Η διαδρομή του σταματάει μόνο όταν δεν θα έχει άλλο αντίπαλο πούλι και με αμέσως μετά κενή θέση.
  Όταν ένα πούλι φτάσει στην τελευταία σειρά, την πρώτη σειρά του αντιπάλου, τότε αυτό το πούλι γίνετε "Ντάμα". Για να ξεχωρίζει η Ντάμα από τα υπόλοιπα πούλια βάζουμε από πάνω της άλλο ένα πούλι. Η Ντάμα πλέων μπορεί να κινείται και μπρος και πίσω διαγώνια και όσες θέσεις θέλει στην ίδια ευθεία. Ο τρόπος που τρώει αντίπαλα πούλια είναι πως μπορεί να τα φάει αν είναι στην διαγώνιο ευθεία της ασχέτως το πόσο μακριά είναι αρκεί η επόμενη θέση να είναι κενή. Αφού φάει ένα αντίπαλο πούλι παραμένει στην επόμενη κενή θέση από το πούλι. Και, όπως ισχύει και για όλα τα πούλια,  αν έχει πάλι σε μία διαγώνια της αντίπαλο πούλι συνεχίζει να τρώει.

Παραλλαγές :
  Κάποιοι το παίζουν χωρίς τα πούλια να μπορούν να φάνε διαγώνια πίσω.

Στοιχεία :
Παίχτες : 2
Ταμπλό : 8x8"Σκάκι" με 24 Πούλια ή 10x10 με 40 Πούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου