menu

Πλακωτό

Πλακωτό, ένα από τα must παιχνίδια για τάβλι που πρέπει να ξέρετε.



Στόχος :
   Μάζεψε πρώτος τα πούλια σου από τον αντίπαλο.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Στήνουμε τα πούλια όπως φαίνεται στην εικόνα. Ρίχνει κάθε παίχτης μία φορά το ένα ζάρι και αυτός με το μεγαλύτερο νούμερο παίζει πρώτος. Αν δεν είναι το πρώτο παιχνίδι αυτό τότε πρώτος παίζει αυτός που νίκησε στο προηγούμενο.

 Διαδικασία Παιχνιδιού :



Βασικοί κανόνες :
  Σκοπός του παιχνιδιού είναι να πας τα πούλια στην περιοχή μαζέματος και να τα μαζέψεις πρώτος.
Όπως κοιτάει κάθε παίχτης η περιοχή μαζέματος είναι η πάνω δεξιά για τα κόκκινα και πάνω αριστερά για τα πράσινα (αν έχετε στήσει το πούλια όπως στην εικόνα).
  Ο πιο ασφαλείς τρόπος είναι να κάνεις πόρτες, δηλαδή τα πούλια να ταξιδεύουν από περιοχή σε περιοχή 2-2 και πάνω. Με αυτόν τον τρόπο ο αντίπαλος δεν μπορεί να βάλει το πούλι του σε αυτή τη θέση.
  Σε περίπτωση που είναι 1 πούλι μόνο του σε μία θέση και ο αντίπαλος βάλει το δικό του πάνω από το δικό σας, το "Πλακώσει" δηλαδή, τότε το πούλι σας δεν μπορείτε να το μετακινήσετε ούτε να βάλετε άλλο από πάνω μέχρι να το μετακινήσει ο αντίπαλος, ο οποίος μπορεί να βάλει όσα θέλει από πάνω.
  Αν ο αντίπαλος "Πλακώσει" πούλι δικό σας στην θέση 1 στην περιοχή μαζέματός του, την "Μάνα" δηλαδή, τότε το παιχνίδι το παίρνει αυτομάτως Διπλό ο αντίπαλος. Αν "Πλακώσει" στην θέσει 2 στην περιοχή μαζέματός του, την "Παραμάνα" δηλαδή, τότε πάλι το παίρνει Διπλό το παιχνίδι. Αυτό εξαρτάται από το τι θέλετε, αν είναι πολύ καλό το στήσιμο των υπόλοιπων πούλιων σας τότε μπορείτε να αρνηθείτε να του το δώσετε διπλό και να συνεχίσετε να παίζετε.

Λίγα λόγια για τα Ζάρια, για το ποιος ξεκινάει πρώτος, για τον τρόπο μαζέματος και για τις νίκες :
   Έχουμε 2 ζάρια με 6 πλευρές το κάθε ένα. Κάθε φόρα που παίζουμε ρίχνουμε και τα 2 ζάρια. Τα δύο νούμερα που θα έρθουν είναι δύο κινήσεις για ένα πούλι ή μία κίνηση για ένα πούλι. Αφού διαλέξουμε ποιο/ποια πούλια θα παίξουμε τα μετακινούμε σύμφωνα με το νούμερο που έτυχαν τα ζάρια. Σε περίπτωση που έρθουν δύο ίδια νούμερα (4-4 ντόρτια, 6-6 εξάρες κ.τ.λ.) τότε έχουμε τέσσερις κινήσεις με αυτό το νούμερο που ήρθε διπλό για ένα ή μέχρι και τέσσερα πούλια.
   Την πρώτη φορά για να δούμε ποιος θα παίξει πρώτος ρίχνουμε ο καθένας από ένα ζάρι. Το μεγαλύτερο νούμερο νικάει. Σε περίπτωσή που έρθει το ίδιο νούμερο ξανά ρίχνουμε. Μετά από το πρώτο παιχνίδι πρώτος παίζει αυτός που πήρε το προηγούμενο παιχνίδι.
   Ξεκινάμε να μαζεύουμε τα πούλια μας όταν βρίσκονται όλα στην περιοχή μαζέματος. Οι αριθμοί των ζαριών μας δείχνουν από ποια θέσει θα μαζέψουμε πούλια. Σε περίπτωση που μία θέση δεν έχει πούλια τότε, αν υπάρχουν πούλια σε μεγαλύτερη θέση τα "Σπάμε" δηλαδή τα μετακινούμε σε μικρότερη θέση ανάλογα με τον αριθμό του ζαριού, αν δεν υπάρχουν πούλια σε μεγαλύτερη θέση τότε μαζεύουμε από την αμέσως μικρότερη που έχει πούλι.
   Όταν ένας παίχτης μαζέψει πρώτος από τον άλλων παίρνει 1 πόντο νίκης. Σε περίπτωσή που ένας παίχτης μαζέψει πρώτος όλα τα πούλια του χωρίς ο αντίπαλος να προλάβει να μαζέψει ούτε 1, τότες παίρνει 2 πόντους νίκης. Νικητής είναι συνήθως εκείνος που θα φτάσει πρώτος στους 7 πόντους νίκης, ή κανονίζεται εσείς πόσους πόντους νίκης πρέπει να φτάσετε.
   Συνήθως παίζονται εναλλάξ τα παιχνίδια Πόρτες, Πλακωτό και Φεύγα.


Στοιχεία :
Παίχτες : 2
Τάβλι : 1 (30 Πούλια, 2 Ζάρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου