menu

Κούπες (Hearts)

Κούπες, ένα παιχνίδι που μάλλον το ξέρετε από τα παιχνίδια με χαρτιά των Windows.


Στόχος :
   Να συγκεντρώσεις τους λιγότερους πόντους.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Μοιράζουμε από 13 φύλλα στον κάθε παίχτη.

Διαδικασία Παιχνιδιού :





   Αφού έχουμε μοιράσει όλοι την τράπουλα τότε κάθε παίχτης θα πρέπει να δώσει στο αντίπαλό του τρία φύλλα. Στον πρώτο γύρο δίνουμε 3 φύλλα στον αριστερό μας, στον δεύτερο γύρο δίνουμε 3 στον δεξιό μας, στον τρίτο δίνουμε 3 στον απέναντί μας και στο τέταρτο γύρο δεν δίνουμε τίποτα και πάλι από την αρχή.

   Πρώτος ξεκινάει αυτός που έχει το 2 Σπαθί, και μετά από το μοίρασμα των 3 φύλλων, και το ρίχνει κάτω. Κάθε παίχτης είναι υποχρεωμένος να πετάξει κάτι με Σπαθί. Αν δεν έχει κανένα Σπαθί μόνο τότε μπορεί να πετάξει κάτι άλλο, εκτός από Κούπες και την Q Μπαστούνι. Αφού πετάξουν όλοι από ένα φύλλο το μεγαλύτερο Σπαθί παίρνει την πρώτη μπάζα.

   Αυτός που πήρε την προηγούμενη μπάζα παίζει πρώτος και ρίχνει ότι θέλει εκτός από Κούπες. Αυτό το χρώμα που θα ρίξει θα είναι το Ατού και το μεγαλύτερο Ατού παίρνει την Μπάζα πάλι. Αν το πρώτο φύλλο που έπεσε, το Ατού, το έχουν οι υπόλοιποι στα χέρια τους είναι υποχρεωμένοι να το ρίξουν, μόνο αν δεν έχουν το Ατού ρίχνουν κάτι άλλο.

   Κούπες για Ατού μπορούμε να ρίξουμε μόνο αν έχει πέσει στην προηγούμενη μπάζα. Για να πέσει Κούπα θα πρέπει ένας παίχτης να μην έχει το Ατού, οπότε μπορεί να ρίξει ότι θέλει, αν ρίξει Κούπα (εξαιρείται η πρώτη μπάζα με το 2 Σπαθί) τότε "Σπάνε οι Κούπες" και πλέων όλοι οι παίχτες αν μπορούν ρίχνουν κούπες ελεύθερα.
   Αν κάποιος παίζει πρώτος και έχει μόνο Κούπες να ρίξει τότε τις ρίχνει και πάλι "Σπάνε οι Κούπες".

   Η Q Μπαστούνι μπορεί να πέσει όποτε θέλετε εκτός από την πρώτη μπάζα.

   Η αξία των φύλλων είναι από το 2 το μικρότερο και ο Α το μεγαλύτερο.

Πόντοι :
   Η Q Μπαστούνι έχει 13 πόντους και κάθε Κούπα από 1 πόντο.
   Υπάρχει και η περίπτωση "Shooting the Moon". Ένας παίχτης έχει μαζέψει και τους 26 πόντους, τότε αυτός δεν παίρνει πόντους και όλοι οι άλλοι παίρνουν από 26 πόντους.

   Μετά από κάθε γύρο μετράμε πόντους. Όταν κάποιος φτάσει στους 100 πόντους το παιχνίδι τελειώνει και ο παίχτης με τους λιγότερους πόντους είναι νικητής. Σε περίπτωση ισοπαλίας παίζουμε και άλλον ένα γύρο μέχρι να μην υπάρχει ισοπαλία.


Παραλλαγές :

   Αν δεν "Σπάσουν οι Κούπες" δεν μπορείτε να ρίξετε την Q Μπαστούνι.
   Αν κάποιος δεν έχει να ρίξει το Ατού και δεν έχει Κούπες τότε μπορεί να ρίξει Q Μπαστούνι και πάλι να "Σπάσουν οι Κούπες".

Στοιχεία : 
Παίχτες : 4
Χαρτιά : 52 (1 τράπουλα)

7 σχόλια :

  1. Απαντήσεις
    1. Πες ότι αυτός που ρίχνει πρώτος ρίχνει το 2 μπαστούνι. Σε αυτό τον γύρο το ατού είναι το μπαστούνι.

      Διαγραφή
  2. Κατέβασα το παιχνίδι στο κινητό, πίστευα ότι ήξερα όλους τους κανόνες, όμως ενώ μάζεψα όλους τους πόντους και περίμενα στο σκορ να δώσω σε όλους 26 πόντους αντί να γίνει αυτό έβγαλε από το σκορ μου 26 πόντους ( δηλαδή -26 ) και στους υπόλοιπους παίκτες 0 ( μηδέν ) . Πώς έγινε αυτό?
    Το τράβηξα και φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μην μαζεύεις πόντους. Οι πόντοι κάθε φορά είναι 26 και μοιράζονται, γι'αυτό όταν πήρες 26 πόντους δεν πήραν τίποτα οι υπόλοιποι.

      Διαγραφή
  3. Από που μπορώ να κατεβάσω το παιχνίδι αυτό ? (Κούπες Hearts?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως μπορώ να κατεβάσω αυτό το παιχνίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή