menu

Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο (Με περισσότερους Ρόλους)

   Το κλασικό παιχνίδι "Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο" μπορεί να παιχτεί και με περισσότερους ρόλους πέρα από τους Δολοφόνους, τον Ρουφιάνο και τους Πολίτες.
   Γενικά βρήκα πολλές παραλλαγές. Κάθε εταιρία επιτραπέζιων έχει κάνει την δική της παραλλαγή, κάθε παρέα φύλλων έχουν βάλει τις δικές τους ιδέες, και κάθε forum ότι του κατέβει. Θα πω λοιπόν και εγώ μία δική μου παραλλαγή που θα έχει μέσα λίγο από όλα αυτά που βρήκα.




Στόχος : 
   Οι παίχτες χωρίζονται σε δύο ομάδες, των "Πολιτών" και των "Δολοφόνων". Σκοπός των "Δολοφόνων" είναι να μείνει τουλάχιστον ένας Δολοφόνος μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, ενώ, σκοπός των "Πολιτών" είναι να βγάλουν έξω όλους τους Δολοφόνους.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
  Χωρίζουμε τα φύλλα που θα παίξουν από την τράπουλα σε 2 κατηγορίες. Φύλλα Ρόλων και φύλλα Ιδιότητας. Κάθε παίχτης παίρνει από ένα φύλλο Ρόλου και ένα φύλλο Ιδιότητας.

Διαδικασία Παιχνιδιού :




Φύλλα Ρόλων :

   Θα πω μερικά φύλλα από την τράπουλα λίγο στην τύχη, αν δεν σας βολεύουν αυτά μπορείτε να τα αλλάξετε.

   Αφηγητής (A Καρό): Είναι ο Game Master του παιχνιδιού. Αυτός συντονίζει το παιχνίδι. Είναι ο μοναδικός Ρόλος που δεν παίρνει φύλλο Ιδιότητας. Βασικά δεν παίζει στο παιχνίδι. Αν συμφωνήσουν όλοι μπορεί να επιλεχθεί και στην αρχή του παιχνιδιού χωρίς να τραβήξει φύλλο ρόλου.

   Δολοφόνος (K Μπαστούνι): Είναι ο κρυφός Δολοφόνος που δεν τον ξέρει κανείς παρά μόνο οι άλλοι Δολοφόνοι. Ανήκει στην ομάδα "Δολοφόνων".

   Δολοφόνος Β (K Κούπα): Είναι φανερός Δολοφόνος και εκτός από τους άλλους Δολοφόνους τον ξέρει και ο Ρουφιάνος. Ανήκουν στην ομάδα των "Δολοφόνων".

   Δολοφόνος Γ (K Καρό): Είναι φανερός Δολοφόνος και εκτός από τους άλλους Δολοφόνους τον ξέρει ο Ρουφιάνος, ο Διεφθαρμένου Αστυνομικός και ο Πουλημένος Δολοφόνος. Ανήκουν στην ομάδα των "Δολοφόνων".

   Δεύτερος Δολοφόνος Γ (K Σπαθί): Έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του Δολοφόνου Γ και μπαίνει στο παιχνίδι από 18 παίχτες και πάνω.

   Διεφθαρμένος Αστυνομικός  (J Μπαστούνι): Ο Αφηγητής τον αναγνωρίζει σαν να είναι στην ομάδα των "Πολιτών" αλλά κερδίζει άμα κερδίσει η ομάδα των "Δολοφόνων". Τον ξέρουν οι Δολοφόνοι και αυτός ξέρει μόνο τον Δολοφόνους Γ.

   Ρουφιάνος (A Κούπα): Ανήκει στην ομάδα των "Πολιτών" και ξέρει τους Δολοφόνους Β και Γ.

   Πουλημένος Δολοφόνος (J Σπαθί): Ο Αφηγητής τον αναγνωρίζει σαν να είναι στην ομάδα των "Δολοφόνων" αλλά κερδίζει άμα κερδίσει η ομάδα των "Πολιτών". Δεν τον ξέρει κανείς και αυτός ξέρει μόνο τον Δολοφόνο Γ.

   Ντετέκτιβ (J Καρό): Ανήκει στην ομάδα των "Πολιτών". Κάθε νύχτα τον ρωτάει αφηγητής να του δείξει έναν παίχτη και αυτός του λέει αν είναι Δολοφόνος ή όχι. Μπορεί να του δείξει μόνο ενεργούς παίχτες. (Στην περίπτωση του Διεφθαρμένου Αστυνομικού του λέει ότι είναι Πολίτης και στον Πουλημένο Δολοφόνο του λέει ότι είναι Δολοφόνος.)

   Γιατρός (J Κούπα): Ανήκει στην ομάδα των "Πολιτών". Κάθε νύχτα τον ρωτάει ο Αφηγητής ποιον θέλει να σώσει εκτός από τον εαυτό του, αν τον πετύχει τότε ο Αφηγητής λέει ότι δεν είχαμε φόνο.

   Συγκάτοικοι (Q Καρό και Κούπα): Ανήκουν στην ομάδα των "Πολιτών". Γνωρίζονται μεταξύ τους ότι είναι Πολίτες.

   Πολίτες (10,9,8): Ανήκουν στην ομάδα των "Πολιτών".

Φύλλα Ιδιότητας :

   Έξτρα Ψήφος (2 Καρό): Αυτό το φύλλο παίζετε μόνο μία φορά και μόνο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Η ψήφος σου μετράει για 2.

   Ακύρωση Ψήφου (2 Σπαθί): Αυτό το φύλλο παίζετε μόνο μία φορά και μόνο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Μπορείς να ακυρώσεις την ψήφο κάποιου, αν αυτός έχει παίξει το φύλο Έξτρα Ψήφος μπορείς να ακυρώσεις και τις 2 ψήφους του.

   Άμεση Καταγγελία (2 Κούπα): Αυτό το φύλλο παίζετε μόνο μία φορά και μόνο πριν την ψηφοφορία. Μπορείς να δείξεις έναν παίχτη και αυτός είναι γίνετε ανενεργός χωρίς ψηφοφορία. Δεν μπορείς να παίξεις αυτό το φύλλο σε παίχτη που έχει παίξει το φύλλο Εξαίρεση Από Ψηφοφορία.

   Ακύρωση Καταγγελίας (2 Μπαστούνι): Αυτό το φύλλο παίζετε μόνο μία φόρα και μόνο αμέσως μετά το φύλλο της Άμεσης Καταγγελίας. Ακυρώνεις την άμεση καταγγελία και η ψηφοφορία γίνετε κανονικά.

   Εξαίρεση  Από Ψηφοφορία (3 Κούπα): Αυτό το φύλλο παίζετε μόνο μία φορά και μόνο πριν την ψηφοφορία. Μπορείς να εξαιρεθείς από αυτήν την ψηφοφορία αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αν έχει προλάβει άλλος να παίξει σε σένα το Φύλλο Άμεσης Καταγγελίας.

   Ανάσταση (3 Καρό): Αυτό το φύλλο παίζετε μόνο μία φορά και μόνο μετά από την νύχτα που οι Δολοφόνοι βγάζουν κάποιον εκτός. Μπορείς να διαλέξεις έναν ανενεργό παίχτη και να τον ξανά φέρεις στο παιχνίδι. Αν γίνεις ανενεργός δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

   Αλεξίσφαιρο (3 Σπαθί): Αυτό το φύλλο παίζετε μία μόνο φορά και μόνο μετά από την νύχτα που οι Δολοφόνοι βγάζουν κάποιον εκτός. Αν είσαι εσύ αυτός τότε το χρησιμοποιείς και δεν γίνεσαι ανενεργός.

   Φωνή Από Το Υπερπέραν (3 Μπαστούνι): Αυτό το φύλλο μπορεί να παιχτεί μέχρι δύο φορές και μόνο αν είσαι ανενεργός παίχτης και μόνο πριν την ψηφοφορία. Άμα παίξεις αυτό το φύλλο τότε μαζεύεις όλους τους ανενεργούς παίχτες και αποφασίζετε μόνοι σας (πηγαίνετε και σε άλλο δωμάτιο άμα χρειαστεί) να δώσετε μία ψήφο σε κάποιον παίχτη. Δεν μπορείτε να ψηφίσετε παίχτη που έχει παίξει φύλλο Εξαίρεση Από Ψηφοφορία. Αν μετά από εσάς και πριν την ψηφοφορία παιχτεί το φύλλο Άμεση Καταγγελία τότε δεν έχετε ψήφο και η μία φορά του φύλλου σας είναι σαν να παίχτηκε.

   Τίποτα (4,5,6,7): Με αυτό το φύλλο δεν έχετε καμία Ιδιότητα, αλλά οι άλλοι δεν το ξέρουν.


Παίχτες και Φύλλα :

Από 4 έως 6 παίχτες :
   Ρόλοι : Δολοφόνος Β, Ρουφιάνος, 2-4 Πολίτες.

Από 7 έως 11 παίχτες :
   Ρόλοι : Αφηγητής, Δολοφόνος, Δολοφόνος Β, Ρουφιάνος, Γιατρός, 2-6 Πολίτες.
   Ιδιότητες : Έξτρα Ψήφος, Ακύρωση Ψήφου, Άμεση Καταγγελία, Ακύρωση Καταγγελίας, Εξαίρεση Από ψηφοφορία, 1-5 Τίποτα.

Από 12 έως 17 παίχτες :
   Ρόλοι : Αφηγητής, Δολοφόνος, Δολοφόνος Β, Δολοφόνος Γ, Διεφθαρμένος Αστυνομικός, Ρουφιάνος, Πουλημένος Δολοφόνος, Ντετέκτιβ, Γιατρός, Συγκάτοικοι, 1-6 Πολίτες.
   Ιδιότητες :  Έξτρα Ψήφος, Ακύρωση Ψήφου, Άμεση Καταγγελία, Ακύρωση Καταγγελίας, Εξαίρεση Από ψηφοφορία, Ανάσταση, Αλεξίσφαιρο, Φωνή Από το Υπερπέραν, 3-8 Τίποτα.

Από 18 έως 24 παίχτες :
   Ρόλοι : Αφηγητής, Δολοφόνος, Δολοφόνος Β, Δολοφόνος Γ, Δεύτερος Δολοφόνος Γ, Διεφθαρμένος Αστυνομικός, Ρουφιάνος, Πουλημένος Δολοφόνος, Ντετέκτιβ, Γιατρός, Συγκάτοικοι, 6-12 Πολίτες.
   Ιδιότητες :  Έξτρα Ψήφος, Ακύρωση Ψήφου, Άμεση Καταγγελία, Ακύρωση Καταγγελίας, Εξαίρεση Από ψηφοφορία, Ανάσταση, Αλεξίσφαιρο, Φωνή Από το Υπερπέραν, 10-16 Τίποτα.


Οδηγίες :

Παίχτες 12 έως 24:

   Πρώτα οι παίχτες παίρνουν από ένα φύλλο Ρόλου. Το κοιτάνε χωρίς να το δείξουν. Ο Αφηγητής το δείχνει. Μετά οι υπόλοιποι παίχτες, εκτός του Αφηγητή, παίρνουν και από ένα φύλλο Ιδιότητας. Το κοιτάνε και αυτό χωρίς να το δείξουν. Αφού μοιραστούν τα φύλλα τότε ο Αφηγητής ξεκινάει και λέει:
   "Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο και όλοι κλείνουν τα μάτια τους (εκτός από τον αφηγητή). Οι Δολοφόνοι ανοίγουν τα μάτια τους και κοιτιούνται μεταξύ τους (οι δολοφόνοι ανοίγουν τα μάτια και χωρίς να μιλήσουν κοιτάνε ο ένας τον άλλο για να ξέρουν ποιοι είναι). Ο Διεφθαρμένος Αστυνομικός σηκώνει το χέρι του και τον κοιτάνε οι Δολοφόνοι. Οι Δολοφόνοι κλείνουν τα μάτια τους και ο Διεφθαρμένος Αστυνομικός κατεβάζει το χέρι του. Οι φανεροί Δολοφόνοι σηκώνουν το χέρι τους (χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους διπλανούς τους) και ο Ρουφιάνος ανοίγει τα μάτια του και τους βλέπει. Ο Ρουφιάνος κλείνει τα μάτια του και οι φανεροί Δολοφόνοι κατεβάζουν το χέρι τους. Ο/Οι Δολοφόνος Γ σηκώνει το χέρι του και ο Διεφθαρμένος Αστυνομικός ανοίγει τα μάτια του και τον βλέπει. Ο Διεφθαρμένος Αστυνομικός κλείνει τα μάτια του. Ο Πουλημένος Δολοφόνος ανοίγει τα μάτια του και βλέπει τον Δολοφόνο Γ. Ο Πουλημένος Δολοφόνος κλείνει τα μάτια του και ο/οι Δολοφόνος Γ κατεβάζει το χέρι του. Οι Συγκάτοικοι ανοίγουν τα μάτια τους και κοιτιούνται μεταξύ τους. Οι Συγκάτοικοι κλείνουν τα μάτια τους. Και μια νέα μέρα ξημερώνει στο Παλέρμο και όλοι ανοίγουν τα μάτια τους.". Σε κάθε πράξη κατά την διάρκεια τις νύχτας ο αφηγητής αφήνει λίγο χρόνο για να κάνουν αυτά που είπε οι παίχτες.

   Και αρχίζει το μακελειό. Οι "Πολίτες" προσπαθούν να βρουν τους "Δολοφόνους", οι Δολοφόνοι προσπαθούν να κρυφτούν και ο Ρουφιάνος προσπαθεί να καθοδηγήσει τους Πολίτες για το ποιος είναι ο φανερός Δολοφόνος αλλά ταυτόχρονα να κρυφτεί και από τους Δολοφόνους για μην τον βγάλουν από το παιχνίδι. Ανάλογο ρόλο παίζουν και οι Διεφθαρμένος Αστυνομικός και Πουλημένος Δολοφόνος. Αφού αρχίσετε όλοι να κατηγορείτε όλους στο τέλος του γύρου αρχίζει η ψηφοφορία. Πριν την ψηφοφορία μπορούν να παιχτούν και φύλλα Ιδιότητας. Όταν ρωτήσει ο Αφηγητής έναν παίχτη να ψηφίσει ακόμα μπορούν να παιχτούν φύλλα Ιδιότητας, μόλις απαντήσει ο παίχτης τότε δεν μπορούν να παιχτούν πλέον φύλλα Ιδιότητας. Όλοι ψηφίζουν ένα παίχτη για να βγει από το παιχνίδι. Ο παίχτης με φύλλο Έξτρα Ψήφος μπορεί να το παίξει όταν ψηφίσει. Ο παίχτης με το φύλλο Ακύρωση Ψήφου πρέπει να το παίξει αμέσως μετά πριν ρωτηθεί ο επόμενος παίχτης. Ο παίχτης με τους περισσότερους ψήφους γίνεται ανενεργός χωρίς να δείξει το φύλλο του. Σε περίπτωση ισοψηφίας ξαναγίνεται ψηφοφορία ανάμεσα στους παίχτες με του ίσους ψήφους. Αν έχουμε πάλι ισοψηφία ξαναγίνεται ψηφοφορία ξανά και ξανά μέχρι κάποιος παίχτης να αλλάξει απόφαση. Η ψήφος με το φύλλο Φωνή Από Το Υπερπέραν δεν μπορεί να αλλάξει.

   Ο Αφηγητής ξεκινάει και λέει :
   "Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο και όλοι κλείνουν τα μάτια τους (όλοι και οι ανενεργοί παίχτες, εκτός του αφηγητή). Οι Δολοφόνοι ανοίγουν τα μάτια τους και μου δείχνουν ποιον θέλουν να σκοτώσουν (οι 2 Δολοφόνοι ανοίγουν τα μάτια και με νοήματα συνενώνονται ποιος θα πεθάνει, ο κρυφός Δολοφόνος δείχνει στο αφηγητή ποιος βγαίνει από το παιχνίδι). Οι δολοφόνοι κλείνουν τα μάτια τους. Ο Γιατρός ανοίγει τα μάτια του και μου δείχνει ποιόν θέλει να σώσει. Ο Γιατρός κλείνει τα μάτια του. Ο Ντετέκτιβ ανοίγει τα μάτια του και μου δείχνει έναν παίχτη να του πω τι είναι(ο Αφηγητής γνέφει στον Ντετέκτιβ θετικά η αρνητικά στην ερώτηση "Είναι αυτός Δολοφόνος"). Ο Ντετέκτιβ κλείνει τα μάτια του. Μία νέα μέρα ξημερώνει στο Παλέρμο χωρίς τον Τάδε (π.χ. Γιάννη) και όλοι ανοίγουν τα μάτια τους." Σε περίπτωση που ο Γιατρός πέτυχε τον παίχτη που έβγαλαν οι Δολοφόνοι τότε ο Αφηγητής λέει: "Μια νέα μέρα ξημερώνει στο Παλέρμο χωρίς Δολοφονία". Ο παίχτης που βγήκε τη νύχτα δεν φανερώνει το φύλλο του και γίνεται ανενεργός, αν έχει φύλλο Αλεξίσφαιρο μπορεί να το παίξει και να μην γίνει ανενεργός.

   Μια νέα μέρα ξημέρωσε, το φύλλο Ανάσταση μπορεί να παιχτεί τώρα. Γίνεται πάλι χαμός και αρχίζουν οι κατηγορίες. Όσοι παίχτες έγιναν ανενεργοί είτε μέρα είτε νύχτα δεν μπορούν να μιλήσουν ή να κάνουν νοήματα ή να λάβουν μέρος σε ψηφοφορία μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Αν είναι ανενεργός ο Γιατρός δεν τον ρωτάει πλέον ο αφηγητής ποιον θέλει να σώσει και αν είναι ο Ντετέκτιβ ανενεργός δεν τον ρωτάει ο Αφηγητής για κάποιον. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα μερόνυχτα στο Παλέρμο μέχρι να βγουν οι Δολοφόνοι (Δολοφόνος, Δολοφόνος Β, Γ) ή μέχρι να βγουν όλοι οι "Πολίτες". Σε περίπτωση που ξημερώσει και έχει μείνει ένας Δολοφόνος και ένας "Πολίτης", νικάν οι Δολοφόνοι. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να παιχτεί το Φύλλο Ανάσταση.


Παίχτες 7 έως 11:

   Όπως ακριβώς από πάνω μόνο που παραβλέπει ο Αφηγητής τα κομμάτια που αφορούν τους Διεφθαρμένος Αστυνομικός, Πουλημένος Δολοφόνος, Ντετέκτιβ και Συγκάτοικοι.

Παίχτες 4 έως 6:

   Όπως παίζεται το κλασικό "Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο".


Παραλλαγές :
Καλό θα ήταν οι Συγκάτοικοι να μπουν σε παιχνίδι από 15 παίχτες και πάνω.


Στοιχεία : 
Παίχτες : 4 έως 24
Χαρτιά : 4 έως 48  (1 τράπουλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου