menu

Χάλι Γκάλι

   Πιο είναι το πιο γρήγορο χέρι; Θυμίζει και λίγο Jungle Speed.


Στόχος :
   Να είσαι ο τελευταίος που θα μείνει χωρίς να χάσει τα φύλλα του.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
  Ανακατεύουμε την τράπουλα και την μοιράζουμε όλη στα 2, στα 3, ανάλογα τους παίχτες, φτιάχνοντάς ο καθένας μία κλειστή στοίβα μπροστά του.

Διαδικασία Παιχνιδιού :




   Το παιχνίδι έχει 4 είδη φρούτων στις κάρτες του. Εμείς θα το προσαρμόσουμε με τα 4 χρώματα της τράπουλας.

   Θα χρησιμοποιήσουμε από κάθε χρώμα τα φύλλα : Α (Άσσος), 2, 3, 4 και 5. Ο Α μετράει για 1.

   Το παιχνίδι σε κάποια νούμερα έχει 4 φύλλα με το ίδιο χρώμα, γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε 4 τράπουλες. Από τις 4 τράπουλες (καλό θα ήταν να είναι ίδιου χρώματος από πίσω, αλλά αν δεν έχουμε δεν πειράζει εκτός αν έχουμε στην παρέα άτομο που μετράει τα φύλα) χρειαζόμαστε :

   τέσσερις Α σπαθί, τέσσερις Α μπαστούνι, τέσσερις Α κούπες και τέσσερις Α καρό
   τρία 2 σπαθί, τρία 2 μπαστούνι, τρία 2 κούπες και τρία 2 καρό
   δύο 3 σπαθί, δύο 3 μπαστούνι, τρία 3 κούπες και τρία 3 καρό
   δύο 4 σπαθί, δύο 4 μπαστούνι, δύο 4 κούπες και δύο 4 καρό
   ένα 5 σπαθί, ένα 5 μπαστούνι, ένα 5 κούπες και ένα 5 καρό

   Το παιχνίδι έχει μέσα ένα κουδουνάκι που το τοποθετούμε στο κέντρο και όταν έρθει η ώρα ο πρώτος που το χτυπά αν είναι σωστός κερδίζει τον γύρο. Τώρα εσείς βάλτε λίγο την φαντασία σας και αν δεν έχετε κουδούνι βάλτε κάτι άλλο στην μέση, ένα τοτέμ ας πούμε σαν το Jungle Speed. Εδώ θα το περιγράψουμε έχοντας το κουδουνάκι.

   Αφού λοιπόν μοιράσουμε όλοι την τράπουλα στους παίχτες και ο κάθε παίχτης έχει μία κλειστή στοίβα μπροστά του, είναι η ώρα να ξεκινήσουμε.
   Διαλέγουμε ποιος θα παίξει πρώτος και συνεχίζουν οι άλλοι δεξιόστροφα.
   Όταν έρχεται οι σειρά να παίξουμε ανοίγουμε το πάνω πάνω φύλλο της στοίβας μας και το τοποθετούμε ανοιχτό μπροστά από αυτή. Το ανοίγουμε γρήγορα και με τρόπο ώστε να φαίνεται πρώτα στους αντιπάλους και μετά σε μας.
   Από το πρώτο φύλλο που θα πέσει μέχρι το τελευταίο ψάχνουμε το σύνολο των αριθμών του ίδιου χρώματος να είναι 5. Αυτός που θα δει άθροισμα 5 πρέπει να χτυπήσει το καμπανάκι. Ο πρώτος που το χτυπήσει δείχνει το άθροισμα στους υπόλοιπους. Αν είναι σωστός παίρνει όλα τα φύλλα που έχουν ανοίξει και τα τοποθετεί κλειστά κάτω από την στοίβα του. Αν έχει κάνει λάθος, δεν πειράζουμε καθόλου τα φύλλα που έχουν ανοίξει και αυτός πρέπει να δώσει σε κάθε παίχτη ένα φύλλο από την κλειστή του στοίβα, και οι άλλοι παίχτες το τοποθετούν κλειστό κάτω κάτω στην δική τους στοίβα.
   Όταν έχουμε πετάξει όλοι από μία φορά ξανά παίζει ο πρώτος και πετάει ένα φύλλο ανοιχτό καλύπτοντας από πάνω το άλλο ανοιχτό που ήδη έχει.
   Ο παίχτης που θα πάρει τα ανοιχτά από κάτω παίζει πρώτος στον επόμενο γύρο. Αν δεν τα πάρει και δώσει φύλλα, το παιχνίδι συνεχίζεται από εκεί που σταμάτησε.
   Όταν σε έναν παίχτη τελειώσουν τα φύλλα δεν βγαίνει ακόμα από το παιχνίδι. Συνεχίζει να παίζει απλά δεν πετάει κάτι στην σειρά του. Αν χτυπήσει το κουδουνάκι και είναι σωστός παίρνει όλα τα ανοιχτά φύλλα και παραμένει στο παιχνίδι. Αν είναι λάθος δεν δίνει τίποτα αλλά πλέων βγαίνει από το παιχνίδι, σε μελλοντικό σφάλμα κάποιου άλλου παίχτη δεν του μοιράζεται φύλλο. Αν ένας άλλος χτυπήσει το κουδουνάκι και είναι σωστός τότε βγαίνει από το παιχνίδι. Αν ο άλλος παίχτης είναι λάθος τότε παίρνει ένα φύλλο και το πετάει όταν έρθει η σειρά του.
   Στο τέλος θα μείνουν 2 παίχτες. Συνεχίζουν το παιχνίδι με τους ίδιου κανόνες ή μπορούνε να πούνε ότι παίζουν στις 5, 10 νίκες, όσες θέλουν.

Στοιχεία :
Παίχτες : 2 έως 6
Χαρτιά : 50 (4 τράπουλες)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου