menu

Ασσόδυο

Ένα παιχνίδι πού νικάει ο κωλόφαρδος.


Στόχος :
   Μάζεψε πρώτος τα πούλια σου από τον αντίπαλο.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Έχουμε τα πούλια στα χέρια μας. Ρίχνει κάθε παίχτης μία φορά το ένα ζάρι και αυτός με το μεγαλύτερο νούμερο παίζει πρώτος. Αν δεν είναι το πρώτο παιχνίδι αυτό τότε πρώτος παίζει αυτός που νίκησε στο προηγούμενο.

 Διαδικασία Παιχνιδιού :





Βασικοί κανόνες :
   Οι παίχτες ρίχνουν εναλλάξ τα ζάρια. Σε περίπτωση που κάποιος φέρει διπλές (4-4, 6-6, κ.τ.λ.) τότε ξαναπαίζει.
   Ξεκινάμε από την κάτω δεξιά μεριά ο ένας και από απέναντι ο άλλος. Για να αρχίσουμε να τοποθετούμε πούλια στην πρώτη περιοχή μας πρέπει να φέρουμε διπλές. Όταν φέρουμε διπλές τοποθετούμε τα 4 πούλια στην θέση που δείχνουν τα ζάρια και ξαναπαίζουμε. Μέχρι να βάλουμε όλα τα πούλια μέσα δεν μπορούμε να μετακινήσουμε κανένα από αυτά που έχουμε είδη τοποθετήσει.
   Όταν βρίσκονται όλα τα πούλια μέσα σε μία περιοχή τότε μπορούμε να τα μετακινήσουμε στην επόμενη. Όταν ένα πούλι πάει στην επόμενη περιοχή δεν μπορεί να μετακινηθεί μέχρι να έρθουν όλα τα πούλια πάλι σε αυτή την περιοχή.
   Προσπαθούμε να φτιάχνουμε πόρτες γιατί άμα μείνει κάποιο πούλι μόνο του και μας το χτυπήσει ο αντίπαλος τότε βγαίνει και πρέπει, στην σειρά μας, να ξαναφέρουμε διπλές για να μπει μέσα. Μέχρι το πούλι να μπει μέσα και να φτάσει στην περιοχή που βρίσκονται και τα άλλα πούλια δεν μπορούμε να μετακινήσουμε κανένα από το υπόλοιπα.
   Όταν φτάσουμε στην περιοχή μαζέματος, πού είναι πάνω δεξιά για τον πρώτο παίχτης και αντίστοιχα η απέναντη περιοχή για τον δεύτερο, τότε ξεκινάμε το μάζεμα.


Λίγα λόγια για τα Ζάρια, για το ποιος ξεκινάει πρώτος, για τον τρόπο μαζέματος και για τις νίκες :
   Έχουμε 2 ζάρια με 6 πλευρές το κάθε ένα. Κάθε φόρα που παίζουμε ρίχνουμε και τα 2 ζάρια. Τα δύο νούμερα που θα έρθουν είναι δύο κινήσεις για ένα πούλι ή μία κίνηση για ένα πούλι. Αφού διαλέξουμε ποιο/ποια πούλια θα παίξουμε τα μετακινούμε σύμφωνα με το νούμερο που έτυχαν τα ζάρια. Σε περίπτωση που έρθουν δύο ίδια νούμερα (4-4 ντόρτια, 6-6 εξάρες κ.τ.λ.) τότε έχουμε τέσσερις κινήσεις με αυτό το νούμερο που ήρθε διπλό για ένα ή μέχρι και τέσσερα πούλια.
   Την πρώτη φορά για να δούμε ποιος θα παίξει πρώτος ρίχνουμε ο καθένας από ένα ζάρι. Το μεγαλύτερο νούμερο νικάει. Σε περίπτωσή που έρθει το ίδιο νούμερο ξανά ρίχνουμε. Μετά από το πρώτο παιχνίδι πρώτος παίζει αυτός που πήρε το προηγούμενο παιχνίδι.
   Ξεκινάμε να μαζεύουμε τα πούλια μας όταν βρίσκονται όλα στην περιοχή μαζέματος. Οι αριθμοί των ζαριών μας δείχνουν από ποια θέσει θα μαζέψουμε πούλια. Σε περίπτωση που μία θέση δεν έχει πούλια τότε, αν υπάρχουν πούλια σε μεγαλύτερη θέση τα "Σπάμε" δηλαδή τα μετακινούμε σε μικρότερη θέση ανάλογα με τον αριθμό του ζαριού, αν δεν υπάρχουν πούλια σε μεγαλύτερη θέση τότε μαζεύουμε από την αμέσως μικρότερη που έχει πούλι.
   Όταν ένας παίχτης μαζέψει πρώτος από τον άλλων παίρνει 1 πόντο νίκης. Σε περίπτωσή που ένας παίχτης μαζέψει πρώτος όλα τα πούλια του χωρίς ο αντίπαλος να προλάβει να μαζέψει ούτε 1, τότες παίρνει 2 πόντους νίκης. Νικητής είναι συνήθως εκείνος που θα φτάσει πρώτος στους 7 πόντους νίκης, ή κανονίζεται εσείς πόσους πόντους νίκης πρέπει να φτάσετε.

Παραλλαγές :
   Στην περιοχή μαζέματος προσέχουμε πως θα βάλουμε τα πούλια την πρώτη φόρα που θα πατήσουν εκεί γιατί θα μείνουν μέχρι να έρθει το αντίστοιχο νούμερο στο ζάρι για την κάθε θέση που είναι τα πούλια γιατί δεν μπορούμε να "Σπάσουμε".

Στοιχεία :
Παίχτες : 2
Τάβλι : 1 (30 Πούλια, 2 Ζάρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου