menu

Κουμ Καν

   Κουμ Καν, ένα παιχνίδι για όλη την οικογένεια.

Στόχος :
  Να κατεβάσουμε πρώτοι από τριάδες και πάνω.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
  Μοιράζουμε 10 φύλλα σε κάθε παίχτη. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε κλειστά και ανοίγουμε ένα κάτω ανοιχτό όπου και θα είναι τα καμένα.

Διαδικασία Παιχνιδιού :



  Ο πρώτος παίχτης που θα παίξει θα πρέπει να πάρει ένα φύλλο ή από την κλειστεί στοίβα ή το πάνω πάνω από τα καμένα. Αν δεν έχει να κάνει συνδυασμούς και να κατεβάσει κάτω τότε καίει ένα φύλλο και παίζει ο επόμενος.

  Σκοπός είναι να κάνουμε 2 τριάδες και πάνω. Οι τριάδες μπορεί να είναι είτε αριθμητική ακολουθία του ίδιου χρώματος (345, 8910, QKA) είτε ίδια (333, 777, QQQ).

  Κάθε παίχτης όταν έρθει η σειρά του μπορεί να κατεβάσει είτε 1 τριάδα είτε και όλα του τα φύλλα -1. -1 γιατί για να κλείσει κάποιος και να τελειώσει ο γύρος πρέπει το τελευταίο φύλλο να πάει στα καμένα.

  Όταν ένας παίχτης δεν τα κατεβάσει όλα τότε περιμένει να ξανάρθει η σειρά του για να κολλήσει φύλλα είτε σε αυτά που έριξε αυτό είτε σε φύλλα που είναι κάτω από τους αντιπάλους του. Φύλλα σε άλλους παίχτες μπορούν να κολλήσουν μόνο αυτοί που έχουν κατεβάσει τουλάχιστον 1 τριάδα.

  Στην τράπουλα υπάρχουν και τα 2 Joker. Τα Joker τα χρησιμοποιούμε σαν μπαλαντέρ. Κάθε φορά που κατεβάζουμε κάτι με Joker δηλώνουμε και πιο φύλλο είναι το Joker και αυτό δεν αλλάζει. Αν ένας παίχτης έχει το φύλλο που έχει δηλωθεί ότι είναι ο Joker τότε (αφού έχει κατεβάσει τουλάχιστον μία τριάδα) μπορεί να βάλει (στην σειρά του) το φύλλο του στην θέση του Joker και να πάρει το Joker και να το κάνει ότι θέλει.

  Όταν ένας παίχτης κατεβάσει όλα τα φύλλα του και κάψει το τελευταίο του τότε είναι ο νικητής του γύρου. Οι υπόλοιποι παίχτες μετράνε πόντους από τα φύλλα που τους έμειναν στα χέρια τους.
  10 πόντους οι φιγούρες (J,Q,K), 20 πόντους τα Joker, και την αριθμητική αξία των υπόλοιπων φύλλων.
  Σημειώνουμε τους πόντους και πάμε για των επόμενο γύρο.
  Σε περίπτωση που τελειώσουν τα φύλλα και δεν έχει κλείσει κανείς τότε μετράμε όλοι τους πόντους που έχουν τα φύλλα στα χέρια μας.

  Όταν ένα παίχτης ξεπεράσει τους 100 πόντους τότε ξαναμπαίνει στο παιχνίδι με τους πόντους του παίχτη που έχει τους περισσότερους. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι οι παίχτες εκτός από έναν ξεπεράσουν τους 100 πόντους σε ένα γύρο. Αν σε ένα γύρο ξεπεράσουν όλοι τους 100 πόντους τότε ο γύρος ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται.

Παραλλαγές :
1. Αρκετοί όταν είναι κοντά στο να καούν δεν κατεβάζουν φύλλα κάτω παρά μόνο όταν τα φύλλα που τους μείνουν στα χέρια δεν φτάνουν για να καούν.
2. Μερικοί το παίζουν και με λεφτά. Πριν ξεκινήσουμε γίνεται μία συνεννόηση για το πόσα λεφτά θα στοιχίζει το κάθε καπέλο. Κάθε φόρα πού κάποιος ξεπερνά τους 100 πόντους τότε παίρνει και ένα καπέλο. Στο τέλος ο νικητής πληρώνεται από τους παίχτες ανάλογα πόσα καπέλα έχει ο καθένας.
3. Οι Joker μπορεί να μετράνε και για 25 πόντους.Οι Άσσοι για 10 ή οι Άσοι μετράνε 1 πόντο ο πρώτος και 11 από τον δεύτερο και μετά.
4. Κάποιοι παίζουν και τα 4 Joker.

Στοιχεία : 
Παίχτες : 2 έως 10.
Χαρτιά : 106 έως ... (2 τράπουλες με 2 Joker έως ...)

4 σχόλια :

  1. Όταν για παράδειγμα έχεις τριάδα 345 κούπα❤, εγώ αφού έχω κατεβάσει τριάδα μπορεί να έχω επάνω μου 67 κούπα ❤ και να κολλήσω σε σένα την συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οταν κοπη η τραπλα και κάνει αλλος φυλλα γυρναει πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν στο τελευταιο γυρο ο ενας εχει καπελο και ο αλλος οχι αλλα κερδιζει αυτος ππυ εχει το καπελο τελειωνει εκει η παρτιδα ή μπορει να μπει με καπελο αυτος που δεν εχει βαλει ως τωρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή