menu

Δηλωτή

Η Δηλωτή είναι ένα παιχνίδη στρατηγικής και είναι ένας συνδυασμός Ξερής και Κολιτσίνας.




Στόχος :
   Να φτάσετε τους 61 πόντους πριν από τον αντίπαλό.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
  Μοιράζουμε 6 φύλλα σε κάθε παίχτη και αφήνουμε και 4 ανοιχτά κάτω.

Διαδικασία Παιχνιδιού :




Στη Δηλωτή μπορούν να παίξουν 2 άτομα ή 4 χωρισμένα σε 2 ομάδες.
 
   Κάθε φορά που τελειώνουν τα φύλλα μοιράζουμε άλλα 6, μέχρι να τελειώσουν.

   Κάθε φορά που έρχεται η σειρά κάποιου να παίξει τότε μπορεί να κάνει τις εξής κινήσεις :
1.  Να ρίξει ένα φύλλο ίδιο με αυτά που είναι κάτω και να το πάρει, ή με ένα φύλλο να πάρει συνδυασμό φύλλων που είναι κάτω. Π.χ. αν έχει 6 και κάτω έχει Άσσο, 2 και 3 τα παίρνει.
2.  Να ρίξει ένα φύλλο πάνω από ένα άλλο και να Δηλώσει τι νέα του τιμή. Π.χ. αν κάτω είναι 2 και ο παίχτης έχει στο χέρι του 5 και 7 τότε μπορεί να ρίξει το 5 πάνω από το 2 και να το Δηλώσει σαν 7, για να γίνει οποιοσδήποτε τέτοιος συνδυασμός θα πρέπει ο παίχτης να έχει στο χέρι του το φύλλο που δήλωσε.
 Δήλωσει μπορεί να γίνει και με περισσότερα από ένα φύλλα κάτω. Π.χ. αν κάτω έχουμε 2 και 4 και ο παίχτης έχει 3 και 9 τότε βάζει το 3 πάνω από το 2 και το 4 και τα δηλώνει σαν 9.
3.  Μπορεί να γίνει και συνδυασμός Δήλωσης. Π.χ. αν κάτω έχουμε 2, 3 και 7 και στο χέρι μας έχουμε 2 και 7 μπορούμε να Δηλώσουμε βάζοντας το 2 πάνω από το 2 και το 3 σαν 7 και να βάλουμε και το 7 από κάτω μαζί και όλα αυτά να είναι Δηλωμένα 7. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να γίνει αύξηση της Δήλωσης όπως βλέπουμε πιο κάτω στο 5. .
4.  Αν έχουμε Δηλώσει πιο πριν κάποια φύλλα πρέπει να τα πάρει, εκτός αν μπορούμε να πάρουμε από κάτω κάποιο άλλο φύλλο σκέτο ή συνδυασμό ή Δηλωμένο από άλλον, και εκτός αν έχουμε να βάλουμε στα Δηλωμένα μας επιπλέον φύλλο, ή συνδυασμό χωρίς να αυξηθεί η Δήλωση. Π.χ. αν έχουμε Δηλωμένα 6 και κρατάμε δύο 6άρια τότε μπορούμε να βάλουμε το ένα 6 πάνω από τα Δηλωμένα και να τα πάρουμε μετά, αν έχουμε Δηλωμένα 6 και έχει κάτω 2 και έχουμε στο χέρι 4 και 6 τότε μπορούμε να βάλουμε το 4 στο 2 και αυτά στα Δηλωμένα και να τα πάρουμε μετά.
5.  Αν πριν κάποιος άλλος είχε κάνει κάποια Δήλωση τότε αν δεν μπορούμε να του τα πάρουμε μπορούμε να αυξήσουμε την Δήλωση βάζοντας ένα φύλλο από πάνω και έχοντας βέβαια το Δηλωμένο στο χέρι μας. Π.χ. Αν έχουμε κάτω 2 και 3 δηλωμένα σαν 5 και έχουμε στα χέρια μας 2 και 7 τότε μπορούμε να βάλουμε το 2 πάνω από το 2 και το 3 και να γίνουν 7.
6.  Μπορούμε να κάνουμε και "Σόι", δηλαδή, αν κάτω έχει 3 και εμείς έχουμε 3 και 3 στο χέρι μας τότε μπορούμε να βάλουμε το ένα 3 και να τα πάρουμε μετά. Στο "Σόι" δεν γίνεται αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε "Σόι" με φιγούρες.

   Γενικά οι φιγούρες παίζονται μόνες τους και δεν μπορούν να Δηλωθούν. Μπορούμε να τις πάρουμε από κάτω μόνο αν κρατάμε την ίδια και μόνο αν κρατάμε φιγούρες στο χέρι μας. Μπορούμε να πάρουμε μία κάθε φόρα εκτός αν είναι κάτω 3 ίδιες στο πρώτο μοίρασμα.

   "Ξερή" γίνεται όταν μαζέψουμε από κάτω τα τελευταία φύλλα που υπάρχουν είτε Δηλωμένα είτε σκέτα είτε με συνδυασμός. Αυτά τα φύλλα πάνε στην μπάζα μας με το ένα φύλλο γυρισμένο ανοιχτό για να ξέρουμε να το μετρίσουμε σαν "Ξερή".

   Πόντοι :
1 πόντο κάθε Άσσος
2 πόντοι το 10 Καρό
1 πόντος το 2 Σπαθί
4 πόντοι αν έχουμε μαζέψει από 27 φύλλα και πάνω
10 πόντοι η κάθε "Ξερή"

Νικητής είναι εκείνος ή η ομάδα που θα ξεπεράσει πρώτη τους 61 πόντους. Σε περίπτωση που έχουν και οι 2 ξεπεράσει τους 61 πόντους νικάει αυτή με τους περισσότερους.

Παραλλαγές :

1. Μπορούμε να παίξουμε χωρίς τις φιγούρες
2. Η πρώτη "Ξερή" δεν μετράει στους πόντους
3. Μπορείτε να παίξετε μέχρι τους 101 πόντους

Στοιχεία :
Παίχτες : 2 ή 4
Χαρτιά : 52 (1 τράπουλα)

19 σχόλια :

  1. Καλημέρα! Αν κάποιος δηλώσει 3+2 και υπάρχει κι ένα 4 κάτω, μπορεί να τα μαζέψει όλα ο αντίπαλος με ένα 9; Μπορεί να τα μαζέψει ο ίδιος με ένα 9;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν μπορεί ειναι το λεγόμενο "δηλωμένο αδηλωτο". Μπορείς να δηλώσεις 9 μονο αν κρατάς 4 πανω σου και το ρίξεις πανω στο ηδη δηλωμένο 2+3 εκτος και αν υπάρχει αλλο ενα 5 απο κάτω. Δηλαδή αν υπάρχει 3+2 και 4+άσσο ή 3+2 Και 5 μαζι δεν μπορείς να δηλώσεις

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Τα 3+2 ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα νέο φύλλο. Το 5.
    Το οποίο μπορεί να το πάρει όποιοσδήποτε έχει 5 ή μπορεί να προσθέσει άλλο φύλλο πάνω του ώστε να γίνει ένα άλλο νέο φύλλο.
    Άρα στο τραπέζι υπάρχει ένα 5 και ένα 4.
    Με ποια λογική δε μπορώ να τα πάρω με 9;
    Στο παραπάνω άρθρο λέει:
    "Ξερή" γίνεται όταν μαζέψουμε από κάτω τα τελευταία φύλλα που υπάρχουν είτε Δηλωμένα είτε σκέτα είτε με συνδυασμός.

    Υπάρχει κάπου γραμμένος κάποιος άλλος κανόνας που να ξεκαθαρίζει κάτι τέτοιο;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο βήμα 4 στο λέει καθαρά ότι δεν μπορείς να αυξήσεις τον αριθμό του ήδη υπάρχοντα δηλωμένου άρα Όχι το δηλωμενο 5 δεν γίνεται να γίνει 9!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To 3+2 = 5 είναι δηλωμένο, δεν μπορείς να κάνεις συνδυασμό με δηλωμένο και με φύλλο από τα κάτω, μπορείς να αυξήσεις την δήλωση μόνο αν τα φύλλα που που χρειάζεσαι, για να ξανα δηλώσεις τα ήδη δηλωμένα, τα έχεις πάνω σου (5ο βήμα). Άρα στην περίπτωση 3+2=5 δηλωμένο μπορείς να το κάνεις 9 μόνο αν έχει 4 + 9 στο χέρι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν δηλωνεις π.χ 3+2 γίνεται να μην τα παρεις και να δηλωσεις και αλλα π.χ π+1 στον ιδιο γυρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γίνετε να έχω δηλώσει εγώ κάτι και να έχει δηλώσει και ο άλλος και να τα πάρω τα δηλωμένα να και των δύο προσθέτοντας τα ; π.χ. έχω δηλώσει εφταρια και ο αντίπαλος τριάρια γίνετε να τα προσθέσω και να τα πάρω με 10;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειμαστε π. χ στη πρωτη γυρα και υπάρχει κατω μια φιγούρα εκ των οποίων δεν εχει περασει αλλη.. αυτος που παίζει τελευταίος και εχει πανω του τελευταιο χαρτι την ιδια φιγούρα εχει το δικαίωμα να ΜΗ την παρει ή ειναι υποχρεωτικό να την παρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορουμε στο μοίρασμα αντί για 6 χαρτιά να τα μοιράσουμε δυο δυο αντίστοιχα σε κάθε παίκτη μέχρι να συμβιώνουν στον χέρι 6 χαρτιά ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν έχω κάνει σόι με 2 τεσσαρια και κάτω έχει και 3 μπορώ να βάλω 1 στο 3 και μετά να τα βάλω στο σόι 4? Ή πρέπει το σόι να έχει μόνο τα 4 χωρίς δηλωμένο άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γίνεται να ξεκινήσουμε ακόμη παρτίδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα όταν δηλώνει ο ένας παίκτης 9 και ο συμπαίχτη του βάζει πάνω πάλι 9 όταν έρχεται η σειρά του προτού παίχτη να παίξει δεν πρέπει να τα πάρει γιατί έχει δηλώσει ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Το λέει στο τέλος κανονικά ναι αλλά μερικοί το παίζουν να μην μετράει.

      Διαγραφή
  13. Μία ερώτηση που προκαλεί έντονες διαφωνίες στο καρέ της παρέας μου: Στο τραπέζι υπάρχουν ένα 3 και ένα 5. Έρχεται η σειρά του παίκτη να παίξει και έχει στα χέρια του μόνο ένα φύλλο το οποίο είναι το 3. Δεν θέλει να πάρει το 3 που είναι κάτω για να μην αφήσει «ξερή» στον επόμενο παίκτη. Γίνεται απλά να αφήσει το 3 κάτω και έτσι να συνεχιστεί το παιχνίδι με 3,3,5 στο τραπέζι ή είναι υποχρεωμένος να πάρει το 3 που είναι κάτω από τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο φύλλο που μου έμεινε να πετάξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή